Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
Ikon

Arbeid og visjon

BarnsBeste arbeider for at barn som pårørende og deres familier får den oppfølgingen de har behov for gjennom kunnskapsarbeid, nettverksarbeid, fagutvikling, formidling og rådgivning.

BarnsBeste er et nasjonalt kompetansenettverk for barn som påørende opprettet av Helse- og omsorgsdepartementet gjennom eget oppdrag til Helse Sør-Øst RHF i 2007. 

Helse Sør-Øst drifter nettverket og leder styringsgruppen som består av alle fire regionale helseforetak,brukerrepresentanter, kommunesektorens organisasjon   og Kristiansand kommune. Sørlandet sykehus HF har ansvar for å lede og koordinere kompetansenettverket på nasjonalt nivå.

Barn som pårørende-arbeid

Barn og unges situasjon er et viktig tema for familier som opplever helseproblemer eller død. Det påvirker familiens hverdag, helse og livskvalitet. Derfor er barn som pårørende-arbeid en naturlig del av helsehjelpen.

Barn som pårørende-arbeid er oppgavene helsetjenestene utfører for å ivareta barns behov for informasjon og nødvendig oppfølging. Det innebærer å avklare om pasienter har barn eller søsken, avklare barns situasjon og behov, tilby oppfølging og samhandle til det beste for familien.

Barn som pårørende-arbeid er samarbeid med den som har helseproblemer, barn og familie. Det er også samarbeid med kolleger, hjelpeinstanser, skole/barnehage og nettverk. Barn som pårørende-arbeid er tidlig innsats. Det er en mulighet for å fange opp betydningsfulle hendelser tidlig og bidra til at de kan mestre det de opplever.

Retningsgivere for arbeidet

BarnsBeste - Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende skal være en ledende kompetanseaktør innen målgruppen barn som pårørende. Med dette menes at kompetansenettverket har oversikt over aktuell kunnskap, og videreutvikler fagfeltet barn som pårørende sammen med sine nettverk av praktikere, forskere, brukerrepresentanter og sentrale myndigheter. 

BarnsBeste prioriterer fagutvikling rettet mot barn som pårørende og deres omsorgspersoner, samt praktikere som møter disse gjennom sitt arbeid. 

Lovverk og statlige føringer 

BarnsBestes faglige arbeid utføres i tråd med aktuelt lovverk. Statlige føringer, eksempelvis i form av veiledere og nasjonale satsinger, vil være retningsgivende for våre prioriteringer. 

Faglige prinsipper 

I fagutvikling er vi opttatt av å følge nedfelte prinsipper som skal sikre at innsatsen vår møter et faktisk behov hos målgruppene. Det skal være kunnskapsbasert, nettverksbasert og ha praksisverdi. 

BarnsBestes verdier 

Våre verdier er repekt, tilgjengelighet, faglig dyktighet og engasjement. Verdiene våre skal kjennetegne organisasjonen i ett og alt, og være styrende for vår adferd. 

BarnsBestes visjon 

Vår visjon er at barn som pårørende og etterlatte opplever åpenhet, deltakelse, anerkjennelse og støtte i sin hverdag. 

 

Vår visjon er at barn som pårørende og etterlatte opplever åpenhet, deltakelse, anerkjennelse og støtte i sin hverdag.

 

BarnsBestes arbeidsområder 

BarnsBestes arbeid kan kategoriseres i fem arbeidsområder. Nettverksarbeid og kunnskapsarbeid, er overgripende og legger grunnlaget for arbeidet i de tre andre; formidling, rådgiving og fagutvikling. 

Formidling

Formidling av kunnskap om barn som pårørende er en sentral oppgave i vårt mandat. Vi formidler gjennom e-læring, undervisning, innlegg på konferanser, fagartikler, vitenskapelige artikler, bøker, film og sosiale medier.

Rådgiving

BarnsBeste besvarer henvendelser om barn som pårørende fra alle nivå, fra nasjonale myndigheter, praktikere som møter barn som pårørende og deres familier og privatpersoner som har spørsmål eller ønsker råd. BarnsBeste er også en aktiv høringsinstans som bidrar med råd og anbefalinger gjennom høringsinnspill.

Fagutvikling

En stor del av BarnsBestes virke handler om fagutvikling. I dette arbeidet prioirterer vi organisering og tiltak, opplæring og helsekompetanse.  

 

En gruppe mennesker iført hvite og blå klær
Sist oppdatert 17.09.2024